Alt hvad du skal vide om Kombucha

Alt hvad du skal vide om Kombucha

I følge en artikel i Forbs Health er der mange gode grunde til at drikke kombucha (kilde: se i bunden af denne blog)

Kombucha har de senere år vundet indpas i detailbranchen verden over og dermed også i Danmark. Måske undrer du dig over, hvorfor denne syrlige og boblende drik er blevet så populær. Udover kombuchaens gode smag, er årsagen de mange påstande om kombuchas sundhedsmæssige fordele.

Hvad er Kombucha?

Kort fortalt er Kombucha en fermenteret drik fremstillet af te og sukker. Som du har kunne læse i andre af VAKKA´s blogs, så er kombucha fremstillet af sort eller grøn te og sukker. For at fremstille kombucha tilsættes bakterier og gær i form af en SCOBY (symbiotisk kultur af bakterier og gær) og en sukkerblanding.

Blandingen gærer derefter i et par uger og gæren omdanner sukkeret til ethanol, som eddikesyrebakterier derefter omdanner til acetaldehyd, en forbindelse, der almindeligvis findes i det omgivende miljø, og eddikesyre, et biprodukt af gæring, der giver eddike sin karakteristiske lugt.

Denne gæring producerer en syrlig, brusende drik som er rig på probiotiske bakterier. Mens mikrobielle arter kan variere fra et parti kombucha til et andet, omfatter de mest almindelige mikroorganismer i brygget kombucha Komagataeibacter, Lyngbya, Gluconobacter, Lactobacilli og Bifidobakterier sammen med flere slægter af gær. 

De mulige sundhedsmæssige fordele ved Kombucha

Der har været meget fokus på mikrobiomen i tarmen, de sidste par år og det er denne forskning, der måske understøtter kombuchas potentielle sundhedsmæssige fordele. Det skal dog påpeges, at på trods af en udbredt tro på, at kombucha giver sundhedsmæssige fordele, så findes der i øjeblikket kun begrænset videnskabelige undersøgelser fortaget på mennesker, der understøtter dette, men uanset hvad smager kombucha godt.

Når vi ser nærmere på fem af kombuchas potentielle sundhedsmæssige fordele og den eksisterende forskning, er det vigtigt at huske på, at det meste af den tilgængelige forskning er udført på dyr, hvilket gør det vanskeligt at drage konklusioner omkring dets virkninger på mennesker.

Rig på antioxidanter og andre næringsstoffer

Efter fermentering indeholder kombucha mange bioaktive forbindelser og næringsstoffer, der kan være gavnlige for helbredet. Kombucha er en potentiel kilde til vitamin B1, B2, B6, B12 og C samt polyfenoler og antioxidanter. Derudover indeholder Kombucha en del vigtige mineraler eks. kobber, jern, mangan, nikkel og zink, hvilket gør det til et godt supplement til en sund afbalanceret kost.

Kan øge tarmsundheden

Nogle af de stærkeste beviser vedrørende kombuchas sundhedsmæssige fordele er dens virkning på tarmsundheden. Fordi det er gæret med en SCOBY, der indeholder forskellige stammer af gavnlige bakterier og gær, er kombucha en god kilde til probiotika.

Kombucha er en fermenteret te som indeholder forskellige bakterie- og gærarter, og når de indtages, kan det hjælpe med at skabe en mangfoldighed og balanceret mikrobiom, der kan hæmme væksten af sygdomsfremkaldende bakterier og fremme væksten af sunde bakterier i tarmen. Mikrobiomet hjælper med at fordøje, absorbere og assimilere næringsstoffer fra din mad, og indtagelse af kombucha kan hjælpe i denne proces.

En gennemgang fra 2021 i Critical Reviews in Food Science and Nutrition konkluderer, at kombucha gavner tarmmikrobiomet. Især dyreforsøg tyder på, at indtagelse af kombucha kan øge overflod af Lactobacillus - en art af bakterier kendt for sine probiotiske og antiinflammatoriske virkninger - i tarmen.

Kan understøtte et sundt kolesterolniveau

Dyreforsøg tyder på, at kombucha kan fremme sunde kolesterolniveauer. En gennemgang af undersøgelser viste, at kombucha sænkede total cholesterol, triglycerider, LDL-kolesterol og VLDL-kolesterol i dyreforsøg. Dog er der ikke blevet gennemført menneskelige forsøg, der understøtter disse resultater, så vi kan kun håbe på, at de samme fordele kan opstå hos mennesker.

Kan hjælpe med at forbedre glukosetolerancen

Beviser fra dyreforsøg tyder på, at traditionelt fremstillet kombucha kan hjælpe med at kontrollere blodsukkerniveauet og påvirke udviklingen af sygdomme, der forbindes med tarmbakterier.

I et dyreforsøg fra 2022 i Biomedicin og farmakoterapi fik mus med diætinduceret fedme, prædiabetes, højt blodsukker og træk ved ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD) enten kombucha-te eller postevand dagligt i ni dage - hvilket forfatterne bemærker svarer til et års kontinuerlig brug hos mennesker

Musene, der fik kombucha-tetilskuddet, havde en 10% reduktion i blodsukkerniveauet, forbedret glukosetolerance og reduceret glukoseinduceret insulinsekretion uden ændringer i kropssammensætningen. De oplevede også en reduktion i leverforandringer forbundet med NAFLD.

Det er vigtigt at bemærke, at kombuchaen, der blev brugt i undersøgelsen, blev fremstillet traditionelt uden tilsætning af sukker, juice eller andre aromaer, der er almindelige i mange kommercielle kombuchaer. Der er ikke foretaget tilstrækkelige forsøg med mennesker, så om kombucha også kan påvirke glukosetolerancen og hjælpe med at kontrollere blodsukkeret hos mennesker ved vi ikke endnu.

Kan tilbyde antimikrobielle egenskaber

På trods af at det er en kilde til venlige bakterier, kan kombuchas bioaktive forbindelser og eddikesyreindhold give antimikrobielle egenskaber, der kan hjælpe med at forebygge eller behandle mave og tarm infektioner.

En gennemgang af undersøgelser fra 2021 viste, at kombucha viser antimikrobiel aktivitet mod et bredt spektrum af mikroorganismer. For eksempel viste en ældre undersøgelse i Engineering in Life Sciences, at kombucha hæmmede væksten af Helicobacter pylori (en bakterie, der forårsager mavesår), Staphylococcus aureus (en bakterie der er årsag til hud- og bløddelsinfektioner) og Escherichia coli (en bakterie, der findes i miljøet, fødevarer og tarme hos mennesker og dyr). Der er dog behov for mere forskning på mennesker for at vide, om kombucha effektivt kan hjælpe med at forebygge eller behandle mave og tarm infektioner.

Sådan vælger du den bedste Kombucha

Det er ikke alle kombuchaer der er lige sunde, fordi i modsætning til VAKKA´s traditionelt fremstillet kombucha tilsætter mange producenter ekstra sukker, urter, krydderier, aromaer eller juice efter gæringen er afsluttet.

Man skal gå efter enkle ingredienser det vil sige en kombucha skal kun indeholde te, vand, sukker og mikrobielle kulturer. Det er bedst hvis teen af økologisk da det giver den sundeste fermentering.

I denne blog beskrives nogle af de sundhedsmæssige fordele der er ved at drikke kombucha. Indholdet i bloggen er hentet med inspiration fra en artikel der blev bragt i Forbs Health 9 juni 2023. Læs hel artiklen med videnskabelige henvisninger her https://www.forbes.com/health/body/kombucha-tea-benefits/

Tilbage til blog